SJW Riporter

Nemi identitás, Szexualitás, Otherkin-ek

2015. október 01. 15:04 - leader of noobs

Az első posztban írtam arról, hogy az SJW-k a hagyományos női és férfi szerepeket és viselkedést teljes mértékben szociális konstrukciónak tartják. Ehhez kapcsolódik a nemi azonosulás és a szexuális orientáció kérdésköre, vagyis, hogy ki, minek vallja magát és hogy milyen nemhez vonzódik. Most nem a biológiáról van szó, hiszen azzal néhány kivételt leszámítva nem nagyon lehet vitatkozni, hanem a mentális identitásról. Reálisan nézve a kettő valóban nem mindig fedi egymást. Ott van például a transzneműség, ahol a nemi tudat ellentmond a biológiai/anatómiai jellemzők által meghatározott nemnek, vagy például az is hétköznapi tapasztalat, hogy a nemi viselkedés nem teljesen bináris: A legtöbb férfi és nő valahol a hipermaszkulin és a hiperfeminin szélsőségek közé sorolható be. A szexuális vonzalom sem mindig egyértelműen homo- vagy heteroszexuális jellegű. Közöttük ott van a biszexualitás eltérő mértékei. Ennek az elfogadása a világ civilizált részén sok évtizedes, lassú folyamat volt. Nyugaton ma már teljesen megszokott, hogy ha valaki nem heteroszexuális, "cis" nemű. De Magyarországon sem zavar túl sok mindenkit.

Az SJW-k közül sokan azonban ezt is, mint sok mást, abszurd mértékben túlzásba viszik. Azt mondják, hogy a hagyományos férfi, nő LGBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transz, queer) kategóriákba már nem fér bele mindenki. A maszkulin-feminin és meleg-hetero dimenziók pedig már nem elégségesek a nemiség és a szexualitás leírására. Szerintük több tucat (egyesek szerint végtelen) különböző "nemi" identitás valamint szexuális orientáció létezik.

Az ilyen SJW aktivsták jelentős része a Tumblr nevű mikroblog szolgáltatáson fejti ki a nézeteit és építi a kapcsolatait, de ugyan úgy megtalálhatók sok más helyen, pl.: a Twitteren is. Ők többségében fehér, tizen vagy huszonéves SJW-k, akiknek kapóra jön, hogy magukat "extra" identitásokkal felruházva, kisebbségi szerepben tetszeleghetnek. Köztük találhatjuk a legtöbb, SJW sztereotípiának megfelelő egyént. Legtöbbször jellemző rájuk a "Különleges Hópehely Szindróma", amelynek a megértéséhez a legegyszerűbb néhány definíciót megnézni:

Az Ecyclopedia Dramatica ezt írja róluk:

A különleges hópehely szindrómában szenvedő emberek nagyon különlegesnek gondolják magukat, mert van egy saját magukra szabott rokkantságuk, amely lehetővé teszi számukra, hogy különleges bánásmódot követeljenek bárkitől, aki kapcsolatba hozható velük, elmegy mellettük, vagy ugyan azt a site-ot használja, mint ők. A különleges hópelyhek áldozatokként tetszelgnek, miközben mindenkinek azt próbálják magyarázni, hogy az emberiséghez képest ők milyen különlegesek.

Ezen a blogon lévő leírás is találó:

"Az Y generáció tagjai nem rossz emberek. Nagyrészt iskolázottak, nyílt szelleműek, másokat elfogadók és magabiztosak vagyunk. De sajnos, sokunkra hatással van egy olyan állapot, ami Különleges Hópehely Szindrómaként ismert.

Különleges Hópehely Szindróma: A hit, hogy valaki egyedinek és különleges hópehelynek számít. A tünetei a megemelkedett önhittség és a csalhatatlan megilletettség. Akik gyerekkorban túlzott dédelgetésnek vannak kitéve, azok különösen nagy kockázatúak.

Az Y generáció az első generáció, amely egy olyan világban nőtt fel, ahol "mindeki nyer". Mint ilyenek gyakran úgy érezhetjük, hogy hősök vagyunk, akik a világon mindent megérdemelnek. Megérdemeljük az autóta a 16. születésnapunkra, megérdemeljük az új iPhone-t azon a napon, amikor kijön, megérdemeljük, hogy híresek legyünk az interneten legyünk és megérdemeljük, hogy közel különleges emberekkel barátkozzunk és építsünk ki kapcsolatokat."

Ha valakit érdekel a téma, akkor a mindeképpen a TumblrInAction subredditen érdemes körülnéznie. Gyűjtöttem egy kis ízelítőt és hozzájuk magyarázatokat. Ahol lehet és van értelme, ott próbáltam magyarítani a kifejezéseket. Ha valami értelmetlenek látszik, akkor az valószínüleg az eredetiben is értelmetlen:

-"Egy 21 éves panoromantikus, sapioszexuális, nemifolyékony [muhaha], therianthrope vagyok. Anime rajongó, gamer és író vagyok, aki egyben egy növény és szerető. Ez a blog lgbtqa támogató"

Nemifolyékony (genderfluid): "Olyan személy, akinek a neme időről időre változik. Egy genderfluid személy bármikor azonosulhat férfiként, nőként, neutrois [semleges?] vagy bármilyen más nem-bináris identitással, illetve identitások bármilyen kombinációjával. A nemi identitás véletlenszerűen vagy valamilyen körülmény hatására változik. A genderfluid emberek vallhatják magukat többneműnek, nem-binárisnak vagy transzneműnek."

-"20 vagyok. Kaliforniai. Anglofil. Bibliofil, Shelrocki. Whovi. Slyterin. Savoyai. Ballettmániás. Táncos. Énekes. Színész  Tanár. Tanuló. Orvostan hallgató. Szerző.".

-Megpróbáltam coming-outolni az anyám előtt demiszexuálisként [nem sikerült neki...]

Demiszexuális: Az aszexuális (szexuális vonzalmat nem érző) egyik fajtája. Csak olyan ember iránt érznek vonzalmat, akivel széleskörű személyes ismeretségre tettek szert.

Sapioszexuális: Olyan személy, aki az intelligenciát találja a legerősebb szexuális vonzerőnek.

-"22 éves nemifolyékony, panoromantikus, grey-ace [??], dyspraxiás [fejlődési rendellenesség] vagyok"..."A rokkantság és a mentális betegséget jobban kellene interszektálni [keresztezni]."

Arigender: "A kos csillagjegyből ered. Ez egy komplikált nem amit vagy nem vagy nehezen lehet elmagyarázni."

Virgender: "Egy nemi identitás, ami tulajdonképpen nemtelen. Akkor van ilyen, ha túl stresszes vagy túl nehéz nemmel rendelkezni."

-"Haha, igen egy demi-fiú vagyok, lith/panszexuális, lith-biromantikus, spanyol-ajkú godkin és nagyon hella [?] vagyok. A "he", "she", "your majesty" [őfelsége] névmásokat használom. Kérlek csak akkor használd a "they" névmást, ha még nem ismered a preferált névmásaimat."

Pánszexuális: "Aki a a szexualitás sokféle formáját évezi. Mint a biszexualitás, csak folyékonyabb. Egy panszexuális személy nem csak a tradícionális férfi és női nemet szereti, hanem a transznemű, az androgén és a nemifolyékony embereket is."

Lith/Lithoromantikus: Olyan személy, aki szeret olyas valakit szeretni, aki nem viszonozza az érzéseit.

Biromantikus: A biszexualitás egy fajtája. "Aki romantikus vonzalmat érez a saját neme és más nemek iránt"

Az autizmus is egy nem: "25 éves, szociológia PhD hallgató az Észak Karolinai Egyetemen. Színpompásan autista és nem-bináris. Névmásnak "ők", "őket" használandó. A neme vagy a nem helyettesítője autista. Nagyon macskaszerű vagyok." Érdemes a GTFO listáját is megnézni.

-Marcie, 26 éves. Vékony privilegizált test. Szívében transzkövér. Ádáz kövér aktivista. 2015-os update: híztam 3 kilót!!"

Valószínüleg válasz az előzőnek: -"Egy kövér aktivista vagyok, párnákat viselek a ruhám alatt, hogy képviseljék a fantom-kövér énemet és megkönnyítsék a nagyobb alakba történő átalakulásomat."

Transzkövér: Olyan, aki külsőleg vékony, de belül kövérnek érzi magát.

Mi ez a személyes névmás dolog?

Ugye az angol nyelv három nemet különböztet meg: férfi, női és semleges. Sok SJW szerint ezek nem megfelelőek, mert a hagyományos nemi szerepbe kényszerítik őket, ezért kitalának maguknak újakat és elvárják, hogy mások ezekkel hivatkozzanak rájuk.

A hagyományos női nemű névmások így néznek ki: she/her/her/hers/herself (ő, őt, őt [tulajdonló melléknév],őt magát, övé). E helyett használandó például a Ze/hir/hir/hirs/hirself, Hu/hum/hus/hus/humself, de ezer féle közül lehet választani: Személyes névmások űr, bolygó, növény, bogár, szín, kémiai elem, farkas, szörny, robot, macska, hal, eső, Pokemon (!), stb témában.

Súlyosan sértő ha valaki nem hajlandó az SJW által megkívánt névmást használja. Az SJW illem azt diktálja, hogy első találkozásnál rákérdezzenek egymás preferált névmásaira, addig pedig they/them/their/theirs/themselves-szel hivatkozzanak egymásra.

Érdekességek:

-Amikor a kétnemű, biszexuális, pasztel gót triggerelőnek találja a nemifolyékony, szubkultúrához nem alkalmazkodó személyes névmását.

-"A férfiak csak azért hivatkoznak az autóikra női személyes névmással, mert tulajdonolják azt és pontosan így gondolkoznak a nőkről is"

-A Harwardon a bevezető előadáson preferált névmásokról kérdeznek és mansplainingről és whitesplainingről beszélnek.

Mivel szerintük a nem születéskor nem meghatározott, ezért elnyomónak tartják, ha egy újszülöttre/magzatra valaki hagyományos nemmel referál és belekényszeríti valamilyen nemi szerepbe.

Amikor megszületett Vilmos herceg lánya, Charlotte hercegnő, akkor ilyeneket írtak:

11204996_893911250675715_4355024857002580272_n.jpg

 "Ne hívjátok a #királyibébit "lánynak". Még nem elég idős, hogy eldöntse a saját nemét, bigottak!"

Facebook vita leendő anyuka és SJW-k között:
Anyuka: Ultrahangon kiderült, hogy lányom lesz (HER-ként hivatkozik rá).
SJW1: "Nem korai még nemi szerepeket ráerőltetni?"
SJW2: "Éppenséggel, lánynak hívni  csak azért, mert vaginája van cis-szexista.

zfymxob.jpg

 "Ha nem adtok a gyereketeknek nemileg semleges nevet, akkor eldöntitek helyette a nemét és az nagyon elbaszott."

Otherkin identitások

Egyes SJW-k odáig mennek, hogy a nemi identitás mellett (vagy helyett) felvesznek egy nem emberi identitást is. Ők lélekben nem embernek, hanem állatnak/mitikus teremtménynek/növénynek/stbnek (azok reinkarnációinak) gondolják magukat. Az otherkin-eknek számtalan altípusa létezik: pl: medve, sárkány, növény, tűz, tündér, démon, hableány. Egyesek azt állítják, hogy testi hiányosságot van vagy fantom végtagokat (pl szárnyakat) éreznek a testükön.

Az otherkin jelenség összefüggésben van újpogány hagyományokkal és a New Age-dzsel. A szubkultúra a korai 90-es évek online elf közösségeiből nőtte ki magát, de egyesek szerint az Elf Királynő Lányai nevű feminista new age csoporttól ered a 70-es évekből.

Néhány példa:

4lhqjmc.png

"Ne nevzd el a gyerekedet virágok után, ha csak nem vagy növény-kin, mert az kulturális lopás."

f4nrt0x.png

"Csak én vagyok egyetlen tűz-kin, aki nagyon nagyon akarja, hogy a keze lángra lobbanjon, de ne égjen meg?"

tvgkt8m.png "Nos, elmediáltam az előző életembe és megerősíthetem, hogy egy tarka szárnyú macska-kin vagyok. De észrevettem, hogy néhány testvéremnek nincsenek szárnyai. Majnem sajnálatot érzek irántuk, de ők is tarkák voltak."

uaojnvm.png
"Én egy hableány-kin vagyok, de teljesen megrémülök az óceántól. Teljesen rokkantnak és bizonytalannak érzem magam."

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sjwriporter.blog.hu/api/trackback/id/tr177840202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nada dan 2015.10.01. 16:10:50

Na szóval, el kéne dönteni kikről is szól ez a blog. Eleinte azt hittem, egy durva balos értelmiségi-média elnyomás hatásáról de most már inkább úgy tűnik, pár elkényeztetett, szándékosan ellenszenves hülyegyerekről. A válaszreakció a screenshoton: „Oh shut the fuck up” elég beszédes. S milyen egyéb válaszreakciót kapnak ezek az izék?

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.10.01. 16:39:06

@nada dan: A blog az SJW ideológiáról szól, aminek a hülyegyerekek és a balos értelmiség is egy-egy megnyilvánulása. Ezeken a hülyegyerekeken a többség röhög, de ők a legnagyobb számú és legaktívabb SJW aktivisták, akik a hangadók által indított kampányokban részt vesznek.

zriff 2015.10.01. 18:34:35

@leader of noobs: Erről eszembe jut hogy ha jól olvastam ilyen elkényeztetett idióták csinálták a haha cirkuszt is. Továbbtanulás címén bulizó, büfészakos, bölcsészes naplopók. Erről az otherkin szarságól a changeling the dreaming játékkal kapcsolatban olvastam még régen.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.10.01. 21:31:57

@zriff: Nem őket fenyegette meg a savazós bácsi? :) Amúgy részben egyetértettem a követeléseikkel, de az egyetemfoglalásos módszer nem tetszett.

Santer 2015.10.02. 09:25:38

mi az a haha cirkusz?
jézusom, nálunk is vannak ilyen faszságok?

nada dan 2015.10.02. 18:43:24

@leader of noobs: Rendben, nyilván ugyanannak a gondolkodásnak a megnyilvánulásai ezek, bár én inkább azt tudom elképzelni, hogy a feminista értelmiség gyerekei/tanítványai között vannak ilyenek, akik picit túlgondolták a mozgalmat. Aktivistáknak talán elmennek, de ha ilyen mentalitással valaki a közéletben bármi érdemit tesz, akkor megette a fene. Egyébként ha ennek a mozgalomnak a többsége ilyen, akkor az egész annyira komolytalan, hogy nincs miről beszélni.

zriff 2015.10.02. 20:59:21

@nada dan: Ezt a mai sjw szarságot nem érdemes félvállról venni, mert ha teljesen elhatalmasodik akár még egy orwelli gondolatbűnözős rendszer is kiépülhet. Egy kis ízelítőnek keress mondjuk rá az Internet censorship feminist anita sarkeesian szavakra.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.10.03. 00:42:49

@nada dan: Én nem miattuk aggódok elsősorban, hanem az elit miatt, akik képesek akár az EU-t is szétverni a nagy humanizmusukban.

leader of noobs · http://sjwriporter.blog.hu 2015.10.03. 00:49:21

@zriff: Igen. Itt van ez is: pamelageller.com/2015/09/angela-merkel-caught-on-hot-mic-confronting-facebooks-zuckerberg-over-censoring-anti-migrant-posts.html/

Ennek itt és most kell megálljt parancsolni. Szerencsére kezd kibújni a szög a zsákból a közvélemény előtt.

2016.03.15. 07:31:47

@leader of noobs:

"Amúgy részben egyetértettem a követeléseikkel"

Az SJW előszeretettel sajátít ki olyan témákat, ami a többséget zavarja, így: a korrupció elleni küzdelem, a családon belüli erőszak elleni fellépés, a KLIK elleni elégedetlenség, rendszerkritikus témák stb. Ami úgyszintén nem jó, egyrészt, mert a saját képükre formálják ezeket a témákat (lásd családon belüli erőszak), másrészt, mert elbagatellizálnak jelentős ügyeket.

"de az egyetemfoglalásos módszer nem tetszett."

Miért nem tetszett az egyetemfoglalás, mint módszer?
süti beállítások módosítása